Yunnan Chitsu Pingcha

14/06/2010, postat in ceai,puerh

Acesta este un post mai tehnic despre o turta din Hong Kong,   pe care am cumparat-o in iarna. Desi initial nu am vrut sa dau mai multe detalii despre turta, m-am razgandit.

O sa insist un pic pe numele acestei turte, explicand fiecare parte. In esenta e la fel de simplu ca si cum ai zice  “ceai verde din Yunnan” .  Primul cuvant, Yunnan, e regiunea din care face parte.  Pentru orice tip de ceai chinezesc, originea e foarte importanta. Unele tipuri de ceai se produc doar in anumite regiuni, iar unele regiuni sunt faimoase pentru anumite tipuri de ceai. Aceasta regiunie este faimoasa pentru puerh. Dupa cum stim, ceaiul puerh e un ceai fermentat, fiind o categorie aparte de ceai.

Chi Tsu . Partea asta se gaseste scrisa in mai multe feluri, dar in esenta denota un ceai post-fermentat presat, parte dintr-o serie de 7 Pingcha (bingcha)  .  Fiecare turta are 375 grame, iar toate impreuna cantaresc 2.5 kg.

Pingcha . Mai des intalnit ca si bingcha, denota ceai presat sub forma de discuri.  In engleza are numele “Cake Tea”, in limba noastra s-ar traduce “prajitura de ceai”.

In descriere mai apare si numele de Yuancha .  Acesta e un sinonim pentru bingcha,  si in general se foloseste pentru ceai care nu este oxidat (oxidarea e un proces diferit de cel de  fermentare,dar nu insist in acest post).

Dupa nume imi dau seama ca a facut parte dintr-o serie de 7 discuri ( 7 sons), probabil aceasta fiind ultima ramasa. Vanzatorul imi zicea ( de fapt mi-a scris) ca e din 1993. Dupa cum ziceam e un shu puerh (gatit), dupa cum o sa vedeti si in poze.  Mi se pare ciudat ca are traducere si in engleza, deoarece boom-ul cu puerh a inceput un pic mai tarziu de 1993. Probabil descrierea a fost adaugata dupa.

Mai adaug ca desi pare un fel de “wow”, acest tip de ceai este foarte comun (ma refer la puerh in general)  . Pare mai special pentru ca la noi e  rar si lumea nu e educata in aceasta privinta. Bineinteles, unele turte valoreaza foarte mult, dar la fel si alte ceaiuri.  Initial credeam ca e singurul care imbatraneste si singurul care se preseaza, dar nu e chiar asa.  Odata cand o sa imi adun toate gandurile legate de asta o sa scriu un post mai detaliat.

Mai jos se observa cum scade culoarea. Gustul scade pe masura. Desi v s-ar putea parea ca de la infuzia 6  ar fi cam slab, unele persoane prefera ceaiul puerh in acel fel, deoarece il considera prea intens altfel.  De asemenea, in caz ca nu il preparati calumea, folosind o temperatura prea joasa, sau prea putin ceai,  culoarea ceaiului va arata cam ca de la infuzia 7 incolo.

compressed hei cha made as a stack of 7 bingcha, each layer 357g so the whole stack comes out to 2.5kg, literally Seven Sons

P.S.: Acum cred ca intelegeti de ce shu puerh este numit ceai negru de catre chinezi.

Adauga comentariul tau